Prylar som ger Ordbyting liv

Det krävs faktiskt inte jättemycket för att spela in en podd, men vissa saker är ofrånkomliga. Sedan beror det till stor del på budget och ambitionsnivå vilka val du gör. Jag har sett en del påstå att du behöver en budget på 10.000 SEK men jag vill påstå att man klarar sig utmärkt under 5.000. Sedan beror det på om man räknar med dator eller ej men dator eller platta skulle jag tro att de flesta redan har ändå så jag räknar inte med den kostnaden. Själv hade jag redan utrustningen då jag är intresserad av musik och har planer på att bygga en egen hemmastudio. Fast medan studion fortfarande utvecklas som dagdrömmar i min fantasi handlade poddförberedelserna mest om mjukvara.

Om vi börjar med hårdvaran. Vad behöver man då?

I princip räcker det med en dator. Du kan använda den inbyggda mikrofonen och högtalaren, men det kommer att låta därefter. Snäppet bättre är i så fall ett USB-headset med både hörlurar och mikrofon. Själv vill jag ha bra ljudkvalitet och har därför skaffat ett externt ljudkort och en kondensatormikrofon som är bra till att spela in röst. I Fantastisk podds västkustgrupp använder vi en mikrofon från Zoom som är anpassad för att spela in flera röster och går att köra på batteri. Jag är osäker på vilken modell vi har men om du ska ut i farten och intervjua kan ett sådant här paket med en Zoom H4n Pro med mikrofonskydd vara att rekommendera. Nackdelen är att det är svårt att få alla att höras lika bra om inte alla sitter väldigt nära mikrofonen. Kostnad ca 3.400 SEK.

Här nedan kan du se vilken utrustning jag använder.

 

Steinberg UR22 – Ett externt ljudkort med 2 kanaler, dvs du kan spela in två separata ljudkällor samtidigt, om du har två mikrofoner. En tumregel är en mikrofon per person som talar. Ska du micka upp ett trumset i din hemmastudio förslår inte två kanaler långt men annars räcker det till det mesta då du ändå kan ha fler separata ljudspår i datorn. Signalen förs över med USB från ljudkortet till datorn. Ljudkortet har även fantommatning, dvs det matar elektroniken i en dynamisk mikrofon med 48V (precis som den jag har nedan). Kostnad ca 1200 SEK.

 

Röde NT1-A – En kondensatormikrofon med riktigt trevlig karaktäristik. Den fångar upp både tal och sång bra och ger ett fint ljud. Jag köpte mikrofonen i ett bundle-kit där jag även fick med shock mount och puffskydd. Du vill bara spela in ditt tal och inte fånga upp andra ljud som när du puttar till bordet eller liknande. Puffskyddet dämpar de ljudpuffar som uppstår när du gör vissa ljud. Kostnad ca 1500 SEK.

Bordsstativ – Eftersom jag sitter ner och spelar in funkar ett bordsstativ bra men jag har även ett vanligt golvstativ sedan tidigare om så skulle behövas. Att sitta och hålla i mikrofonen blir sämre då du dels fångar upp missljud och även kanske vill ha händerna fria att kolla anteckningar med, slå ner personer som stör din inspelning eller liknande. Kolla bara upp så att stativet passar din mikrofonhållare. Kostnad ca 300 SEK.

Hörlurar – Satsa på bra lurar som omsluter örat (så du direkt hör hur bra den du intervjuar hörs och inte får en obehaglig överraskning vid redigeringen) och inte läcker för mycket ljud själva. Själv har jag just nu ett par billiga skitlurar  för ca 200 SEK som jag absolut INTE rekommenderar då de läcker talet från de personer jag intervjuar vilket sedan min mikrofon fångar upp. Något jag sedan måste filtrera bort i mjukvara. Onödigt och irriterande. De här slängde jag med i beställningen när jag köpte mikrofonen. Mössen hade käkat upp mina bra studiolurar som låg i en flyttlåda. Kostnad ca 1000 SEK eller mer för bra grejer.

Men ska du snåla någonstans så är det på hörlurarna. Jag tänker nämligen visa i ett kommande blogginlägg hur du kan filtrera bort slaskljudet i mjukvara.

Surface Pro 2 – En surfplatta av PC-karaktär. Ok, den är onödigt dyr för det här ändamålet men efter att ha testat olika datorer var det bara på denna jag fick inspelning via Skype att funka. Och jag hade den ju redan så… Sedan är den liten och smidig så den är lätt att ta med sig ifall jag ska spela in live ute i verkligheten. Jag tar inte med priset här då du knappast kommer att köpa en sådan dator för att spela in podd. Själv har jag den till att pilla med grafik och annat också då den medföljande pennan/stylusen är riktigt smidig.

Totalsumma = 3.000 – 4.000 SEK + dator.

Den mjukvara jag använder är gratis och kommer redovisas i ett kommande blogginlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.